PRODUSE SI MARCI

Manastirea Voronet





ALBASTRUL DE VORONET

Albastrul de Voronet este inconfundabil; unii nu au ezitat sa-l inscrie printre notele definitorii ale culturii romane, pe aceeasi treapta cu mitul mioritic sau cel al Mesterului Manole. Pictorii au fost inconfundabil moldoveni, adica romani din partea locului, fara discutie cunoscatori ai tehnicilor Renasterii italiene.

Austriacul Josef Srtzygowski, care scria in 1913: "Mai presus de orice s-ar putea vedea in Moldova se situeaza aceste curioase biserici care, gratie policromiei fatadelor, pot fi comparate cu biserica San Marco din Venetia sau cu domul din Orvieto...Nici o alta tara din lume nu ne ofera ceva asemanator".


Mihail Alpatov scria: "Figurile picturii exterioare de la Voronet sunt desenate pe un fond de un albastru viu, dupa cum insasi biserica se profileaza pe albastrul cerului. In nici o alta tara din Europa, nici macar in patria clasica a picturii murale, in Italia, nu vom gasi ceva cat de cat asemanator cu aceste biserici, ale caror culori armonioase scanteiaza pe verdele poienilor, pe fondul tremurat al dealurilor din frumoasa Moldova".


sursa

sursa foto - 1: dulcecasa.blogspot.com
sursa foto - 2: infotravelromania.ro

Postări populare de pe acest blog

Andrei Plesu

MARELE INCHIZITOR (Fragment din cartea Fraţii Karamazov, de F. Dostoievski)

"Exista o legatura intre literatura si arta?"