PRODUSE SI MARCI

Prietenia este o opera a sufletului

Ganduri simple

Prietenia este o opera a sufletului


Fiecare dintre noi are un cerc de apropiati. Sa ne gandim: cine ne este prieten si ce este prietenia? Stim cu totii ca prietenia este o legatura dintre una sau mai multe persoane. O legatura pe care Pitagora o definea ca pe o armonie: "prietenia este o egalitate facuta din armonie". Armonia inseamna o potrivire desavarsita a elementelor unui intreg. Asadar, prietenii se completeaza, se potrivesc si formeaza un intreg in relatia lor. Prietenia ia nastere atunci cand sunt implinite asteptarile noastre din partea celor cu care credem ca suntem in armonie. Si Goethe lega aceasta relatie de ideea de armonie: "Prietenia este o delicata legatura a sufletelor prin o armonie in cele mari si bune". Deci prietenia este o legatura sufleteasca in care se potrivesc caracterele mari si faptele bune, in care se confirma caracterul, se certifica calitatea, virtutea, nobletea morala. Calitatea de om. Este o opera prin care ne expunem calitatile sufletului nostru.

Ni se intampla ca prietenii sa ne insele asteptarile, sa nu fim multumiti de ei. Poate prietenii adevarati sunt oglinzile noastre sufletesti in care ne vedem imaginea reflectata. Si daca privim spre celalalt si nu ne place ce vedem? Atunci noi suntem cei la care trebuie sa schimbam ceva. Ceva in bine. Cautand spre sine, vom gasi in afara noastra. Noi prieteni. Vom repeta gestul de a privi spre ceilalalt si vom fi multumiti. Imaginea reflectata va fi in armonie cu asteptarile noastre. Prietenia ne indruma sa fim intr-o continua cautare spre sine, pentru perfectionarea noastra. Asteptarile ne sunt confirmate pana la urma, pentru ca am invatat sa alegem ceea ce cautam in ceilalti.

Gandurile jucause nu-mi dau pace: prietenia se invata? Putem trai fara prieteni? Intr-un cantec grecesc antic, unde se enumerau conditiile necesare omului pentru a fi fericit, dupa sanatate, frumusete si bogatie, urma prietenia. Fara prieteni nu este frumoasa viata pentru ca prietenia impodobeste viata, spunea cantecul. Cuvintele lui Socrates intareau si mai mult prin spusele sale: "Doresc mai mult sa am un prieten decat toate comorile lui Darius, sau pe Darius insasi."

Prietenia se invata? Putem trai fara prieteni? Ei bine, nu. Nu cred ca putem trai fara ei si de va fi nevoie, poate, vom pleca pe alte planete sa-i cautam, asa, ca Micul Print. Odata ce i-am gasit, sa intelegem ca ei ne invata increderea in ceilalti si in noi insine, rabdarea si interesul pentru cei din jurul nostru.

Sa nu incetam sa cautam si sa gasim acest dar al vietii impodobit cu frumuseti morale.

Postări populare de pe acest blog

Andrei Plesu

MARELE INCHIZITOR (Fragment din cartea Fraţii Karamazov, de F. Dostoievski)

"Exista o legatura intre literatura si arta?"