PRODUSE SI MARCI

Cavalerul din spatele „cortinei”


Catalin Ştefănescu este moderatorul emisiunii „Garantat 100%”. Puţini sunt cei care n-au auzit de el. Asociezi numele persoanei cu emisiunea. Nu ştii cine pe cine reprezintă. Este una dintre cele mai longevive şi apreciate emisiuni culturale din România.

Pe 19 octombrie, la emisiunea Ora Presei, Ion Cristoiu ne-a apropiat şi mai mult de Cătălin Ştefănescu şi a venit în întâmpinarea invitatului cu întrebări care stăteau gata, nerostite, pe buzele telespectatorilor.

Ce şi-a propus Cătălin Ştefănescu prin emisiunea „Garantat 100%”?

Răspunsurile au venit curgătoare si pline de entuziasm: „Să deschidem o formă de apetit pentru cultură”, „încercăm să spunem că descoperi o formă de libertate în cultură”. Gânduri şi dorinţe înalte.

Un alt obiectiv al emisiunii este de a reuni oameni de toate categoriile în jurul culturii. De a reuni pe omul de sus, omul de jos printr-un limbaj comun: dragostea pentru frumos, căci ce poate fi în definitiv cultura pentru om decât o dragoste pentru crearea si receptarea de valori. Cultura inseamna civilizatie, asa cum spunea Alexandru Tanase: „Căci, în ultimă analiză, civilizaţia nu este decât societatea care şi-a asimilat şi integrat (...) valorile culturale care-i sunt necesare sau, din alt unghi de vedere, cultura pătrunsă în toate celulele vieţii sociale”.

Cătălin Ştefănescu înainta ideea că „lumea foarte instruită din România crede despre oamenii simpli că sunt o masă de troglodiţi” în timp ce „oamenii simpli îi cred pe cei instruiţi, oameni sofisticaţi”. Aşadar, două tabere care nu pot interacţiona. „Trebuie să-i învăţăm să se descopere unii pe alţii”, a venit imediat concluzia.

Va reuşi emisiunea „Garantat 100%” să atragă tot mai mulţi telespectatori şi să înţeleagă mesajul său? Importanţa pătrunderii culturii în rândurile tuturor categoriilor de oameni, al înţelegerii acestora că omul este creator si receptor de valori indiferent de condiţia lui socială?

DA! Garantat 100% aş răspunde eu. Deoarece cred în realizatorul emisiunii, în tinereţea, în entuziasmul acestuia şi, încă mai cred, în dragostea românilor pentru frumos.

Selecţii din emisiuni:

http://www.tvr.ro



Postări populare de pe acest blog

Andrei Plesu

MARELE INCHIZITOR (Fragment din cartea Fraţii Karamazov, de F. Dostoievski)

"Exista o legatura intre literatura si arta?"