PRODUSE SI MARCI

Recviem pentru un vis

de Hubert Selby Jr.

Tema cartii este escaladarea unei obsesii. Dependenta=distrugere.

Povestea arata legatura dintre diferitele forme de dependente: televizorul, cafeaua, drogurile. Rezultatul afecteaza corpul si mentine treaz visul.

Povestea este un recviem pentru un vis ce a murit, un cântec despre spulberarea acelui vis si despre abisurile mortii sale.

Personajele din Requiem se distrug tocmai pentru ca nu izbutesc sa discearna esentialul de ceea ce este derizoriu.

Cartea se refera in mod special la consumism. Oamenii sunt amagiti de iluzia unei vieti mai bune prin consumism. Asa cum este America, o societate de consum.

Patru personaje din Brooklyn îsi traiesc drama dependentei lor de heroina, cocaina sau pilule de slabire. Destinele lor sunt urmarite in paralel. O vaduva care este dependenta de TV si de mancare si care se hotaraste sa ia pastile de slabit pe baza de amfetamine pentru a putea participa la o emisiune Tv, la care, in realitate nu va ajunge niciodata. Si celelalte 3 personaje dependente de droguri intre care si fiul acestei vaduve.

In prima parte a cartii toate personajele au planuri de viitor pentru ca inca dependentele nu le controleaza viata in mare masura. Vaduva planuieste sa slabeasca, iar cei trei planuiesc sa faca trafic de droguri, iar cu banii obtinuti sa deschida o cafenea.

(interesant este ca la un moment dat, vaduva parca intrezareste realitatea, ca stie ca nu va fi chemata niciodata la emisiunea TV, dar ca toate actiunile pe care le facea, de a slabi, de a astepta scrisoarea postasului in fiecare zi, ii dadeau un motiv sa traiasca. Se simtea singura si era un impuls pentru viata, pentru un vis, era o iluzie, era un motiv sa se scoale dimineata, sa se aranjeze, sa iasa in curte, sa fie admirata de prietenele-vecine din Brooklyn).

In a doua parte a cartii, toate personajele decad total, ajung pe cea mai de jos treapta a societatii. Vaduva ajunge la o casa de nebuni din cauza unui diagnostic pus gresit de catre un medic, fiul ei ajunge in spital si i se amputeaza un brat din cauza unei infectii de la o injectie, prietenul lui ajunge in inchisoare si este abuzat sexual, iar prietena lui, de asemenea, toxicomana se prostitueaza pentru a-si face rost de doza zilnica de drog.

Ce este mai rau, ca niciunul dintre ei nu constientizeaza dependenta lor. Niciunul nu se considera toxicoman.

Ideea cartii a fost foarte interesanta, dar din punct de vedere literar, are un stil foarte aliterar. Are o fraza de vreo jumatate de pagina lungime, nu foloseste dialoguri, ci dialogurile sunt scrise in rand obisnuit, de la un moment dat, nu stii cine a continuat distutia, nu-ti da nici un indiciu.

Este o carte suprarealista, descrie cu lux de amanunte chinurile si crizele prin care trec si limbajul toxicomanilor, la nivelul cel mai de jos.

Insusi scriitorul a fost dependent de heroina si internat de multe ori. Nascut in 1928, a murit acum 4 ani.

Postări populare de pe acest blog

Andrei Plesu

MARELE INCHIZITOR (Fragment din cartea Fraţii Karamazov, de F. Dostoievski)

"Exista o legatura intre literatura si arta?"