PRODUSE SI MARCI

Un veac de singuratate

Un veac de singuratate este una dintre capodoperele mondiale ale genului epic. Este uimitoare lumea imaginara creata de Gabiel Garcia Marquez, cu atat mai mult cu cat, cititorii raman marcati, si asta datorita unei tehnici care face ca si cele mai stranii idei sa devina extrem de familiare.

Actiunea, derulata pe o perioada de peste o suta de ani se petrece, in intregime, intr-o asezare numita Macondo. La inceputul romanului cuprindea doar cateva case pentru ca in decursul anului sa se dezvolte, dar concentrat mereu in jurul locuintei familiei Buendia. Membrii ei sunt primii locatari si intemeietorii oraselului, nucleul tuturor evenimentelor si de multe ori cauza lor.

Axul in jurul caruia se rotesc personajele este Ursula, mama care conduce gospodaria. Este personajul prin ochii caruia vedem felul in care se transforma sotul, copiii, nepotii si stranepotii dupa ce trec prin nenumarate intamplari. Ursula se ghideaza in viata dupa vorbele batranilor care o calauzesc si o ajuta sa supravietuiasca peste o suta de ani. Isi pastreaza increderea in ordinea lucrurilor, si ea este cea care va veghea asupra conduitei fetelor din familie, ea le va invata cum sa intretina gospodaria. De asemenea, le va dezvalui fetelor secrete ale leacurilor din strabuni care ar putea sa vindece si cele mai cumplite boli. Atunci cand simte ca nu mai poate controla anumite lucruri, cu calm le lasa in voia destinului.

Celelalte personaje feminine, Pilar Ternera-ghicitoarea, Rebeca, Remedios, Amaranta, se lasa stapanite de simturi, sunt pasionate fie in iubire, fie in ura lor, au o evolutie meteorica in roman si poate numai Fernanda reuseste sa pastreze intr-un fel traditiile in casa coplesita de sosirea neincetata a familiei si prietenilor care pleaca si se intorc, mereu mai multi si tulburatori.

Evenimentele lumii se rasfrang si in lumea satului Macondo ca intr-o oglinda, trecerea periodica a unor tigani condusi de Melchiade aduce noutatile din lume: o lupa, o oglinda, proteza dentara, un covor zburator, alambic pentru a face aur, sau harti.

De fiecare data Jose Arcadio Buendia e cuprins de febra noului, are planuri si se inchide in camera lui, lucrand cu tenacitate si meticulozitate pana reuseste sa realizeze ceea ce isi pune in gand. Dintre barbatii familiei al doilea Aureliano are o traiectorie fantastica, devine un luptator curajos si apreciat, va fi desemnat erou national, e aclamat si urmat pretuntindeni,

Viata satului se schimba in urma evenimentelor majore, se introduce calea ferata, incep apoi ploile care dureaza patru ani, unsprezece luni si doua zile si transforma totul in canale pline de apa murdara si mult noroi

Iar dupa ploaie urmeaza o perioada nesfarsita de seceta si oamenii incep sa moara in numar tot mai mare si satul, dupa ani dupa o uimitoare ascensiune, devine din nou aproape pustiu, lipsit de culoare si rupt total de restul lumii.

Familia Buendias
Personajele masculine sunt caracterizate de o rutina obsesiva. Sunt plini de energie si inteligenta, ce le genereaza sete pentru proiecte ambitioase sau sexualitate pasionala. Nu sunt capabili sa obtina realizari de termen lung, iar vietile lor sunt dominate de o violenta irationala.

Personajele feminine din roman sunt caracterizate de aceeasi energie debordanta. Sunt ferm ancorate in in realitatea de zi cu zi, sunt la fel de obsesive ca si barbatii.


O alta caracteristica a personajelor din roman este redundanta numelor, nucleul fiind si de aceasta data, prenumele purtate de membrii familiei Buendia.

recenzie a cartii "Un veac de singuratate" de Gabiel Garcia Marquez preluata de pe site-ul: www.studentie.ro


Postări populare de pe acest blog

Andrei Plesu

MARELE INCHIZITOR (Fragment din cartea Fraţii Karamazov, de F. Dostoievski)

"Exista o legatura intre literatura si arta?"