PRODUSE SI MARCI

Stephan Zweig - Orele astrale ale omenirii



De curand am rememorat cateva pagini de istorie a muzicii sacre, evocand figuri ale marilor compozitori, incepand cu J. S. Bach, Beethoven, continuand cu Haydn, Bartholdy, Mozart si bineinteles Handel. Multi dintre acesti mari artisti au în comun, nu doar dragostea pentru muzica si geniul care i-a consacrat ci faptul ca s-au luptat cu saracia, depresia si chiar dispretul contemporanilor. în ciuda acestor neajunsuri, ei au creat opere nemuritoare care vor innobila mereu sufletele celor care ii asculta.

Desi viata fiecarui compozitor are talcul si farmecul ei, personal am fost impresionata de povestea lui G. F. Händel. Stephan Zweig în Orele astrale ale omenirii, descrie sublim starea în care se afla Händel cand a primit provocarea de a scrie oratoriul Messiah, si felul minunat în care a compus aceasta opera inegalabila. Voi spicui cateva fragmente, asa cum le-am gasit în descrierea facuta de Zweig. 

Viaţa lui Händel a fost un lung şir de suişuri şi coborâşuri, de succese la public dar şi de temeri legate de ameninţarea falimentului. Din cauza stresului datorat situaţiei financiare nesigure şi a datoriilor, în 1737, la vârsta de 52 de ani suferă un atac de apoplexie, paralizându-i partea dreaptă a corpului. Toţi au gândit că viaţa, dar mai ales cariera compozitorului s-au încheiat. În mod miraculos însă, după un tratament de şase săptămâni se pune pe picioare. Îşi reia activitatea şi compune oratoriile Saul  şi Israel în Egipt.

Dar moartea reginei întrerupe reprezentaţiile la aceste piese… Apoi începe războiul cu Spania. Pieţele publice sunt pline de cântecele şi strigătele mulţimii în timp ce salile de spectacol ramân goale. Datoriile lui Handel cresc vertiginos. Creditorii presează, criticii îl iau peste picior, privirile indiferente şi dispreţuitoare ale trecătorilor îl întristează profund. Un concert dat în favoarea lui îl scapă cu greu de la întemniţare pentru datorii. Dar ce ruşine să-şi salveze viaţa prin cerşetorie !? Încă o dată e la capătul puterilor.




Postări populare de pe acest blog

Andrei Plesu

MARELE INCHIZITOR (Fragment din cartea Fraţii Karamazov, de F. Dostoievski)

"Exista o legatura intre literatura si arta?"