PRODUSE SI MARCI

Gheorghe Schwartz, ”Cei O Sută. Agnus Dei”

Gheorghe Schwartz, carti premiate, literatura, scriitori romani, Cei O Sută. Agnus Dei, Curtea Veche,
Juriul pentru decernarea Premiilor Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2013 a acordat premiui pentru cea mai bună carte de proză către Gheorghe Schwartz, ”Cei O Sută. Agnus Dei”, Ed. Curtea Veche.

Cei o sută. Agnus Dei  (Editura „Curtea Veche”, 2013), cuprinde destinul a şapte personaje, angrenate în mecanismele unei istorii subiective, cu turnură fluidă, o istorie ale cărei avataruri sunt reprezentate într-o proiecţie livrescă, sceptică şi moralizatoare, totodată, ce transformă translaţia epică în lecţie de viaţă şi pildă a unei cunoaşteri cu rol ritualic şi revelator. Nu întâmplător, cel de al o Sutălea Personaj, Gheorghe, are ca deviză îndemnul „Să rezişti!”. (România Literară - Despre eroi şi himere de Iulian Boldea)

Scriitorul Gheorghe Schwartz, scrie Gheorghe Mocuţa în cronica sa literară, refuză scriitura autobiografică, putem spune că Cei O Sută este o construcţie livrescă, ficţională şi psihologică. Tema vieţii şi a morţii, a luptei şi a abandonului, a speranţei în nemurire şi a scepticismului se împleteşte polifonic într-o lecţie de viaţă ce face parte din pedagogia umanistă. E muzica vieţii care străbate timpul. Conjugată cu istoria poporului evreu din diaspora, această construcţie romanescă devine o utopie proiectivă, adică o proiecţie alternativă la istoria creştinismului european. O provocare şi o problematizare a lui homo europeus. Citită ca imn al măreţiei şi decăderii omului, ca scormonire a misterelor cunoaşterii şi limită a ei, cartea ne aduce în faţă omul vechi, apoi omul renaşterii, omul Luminilor, omul modern şi omul recent cu aventura cunoaşterii şi cu crizele existenţei. Odată cu publicarea volumului Agnus Dei a reuşit să încheie cel mai vast roman al literaturii române, o epopee literară care iese din tipare. Citiți mai mult în cronica literară



sursa foto: Curtea Veche

Postări populare de pe acest blog

Andrei Plesu

MARELE INCHIZITOR (Fragment din cartea Fraţii Karamazov, de F. Dostoievski)

"Exista o legatura intre literatura si arta?"